Zašto treba štedjeti?

Već je u basni o cvrčku i mravu jasno rečeno zašto je potrebno štedjeti. Uz onaj najjednostavniji i najočigledniji (više novaca!) postoji još puno prednosti štednje. O nekima možda niste nikad ni razmišljali:

1) Izvanredne situacije – loše stvari se dešavaju dobrim ljudima. Sjetite se toga kad vam mašina za pranje rublja poplavi parkete i nemojte se nervirati. Ukoliko imate ušteđevine,  to je vrijeme kad trebate posegnuti za njom. Ukoliko nemate ušteđevine, u takvoj situaciji sjetite se koliko bi vam lakše bilo da imate ušteđevinu i nakon što riješite nepriliku,  počnite štedjeti kako bi izbjegli financijske neprilike.

2) Izbjegavanje dugova – štednja vam omogućuje da u vrijeme rasprodaja “poludite” i pokupujete sve što vidite u dućanu, a da nakon toga nemate glavobolju zbog otplaćivanja rata i dugova po karticama.

3) Planirajte svoju budućnost – kupnja novog auta, obrazovanje vaše djece, odlazak u prijevremenu mirovinu – sve su to realne životne situacije i ukoliko štedite te ćete situacije moći prevladati bez velikih životnih potresa.