Tajne upravljanja kućnim financijama

  1. Postoje samo dva puta prema boljim financijama – Za poboljšanje financijske situacije uvijek su moguća samo dva načina: prvi je povećanje prihoda, drugi je smanjenje troškova! Razmotrite kakva je situacija s prihodima – da li možete dobiti veću plaću ukoliko je tražite? možete li naći bolje plaćeni posao? imate li hobi s kojim možete nešto zaraditi? možete li iznajmiti sobu viška u stanu? imate li suvišne stvari koje možete prodati i tim novcem kupiti nešto što uistinu želite? Drugi put je smanjenje troškova i tu isto trebate realno pogledati da li živite stilom života kakav si možete priuštiti ili trošite bitno više nego što zarađujete. Ukoliko volite nositi skupu odjeću i obuću možda nije potrebno odreći se toga, nego je dovoljno da kupujete na rasprodajama kad su cijene niže i po 50% a ne u sezoni. Takvih primjera za uštedu svatko od nas ima jako puno.
  2. Kupujte samo ono što želite i u čemu ćete uistinu moći uživati – Kad analizirate svoje troškove i načine za njihovo smanjenje osnovni kriteriji trebaju biti što uistinu želite i u čemu ćete uživati. Primjer: novu i skupu kompjutersku igricu možete jako željeti, ali u stvari u igrici nećete moći uživati jer nemate dovoljno slobodnog vremena. Provjerite da li neki od vaših prijatelja već ima tu igricu i zamolite ga da vam je posudi. Poigrajte se malo i prijatelju se zahvalite sa odlaskom u kino.
  3. Strpite se – Jedna od najtežih stvari u životu je strpiti se. To je disciplina koju uistinu treba naučiti. Zato kad god želite potrošiti novce prvo razmislite da li vam to što kupujete uistinu treba ili ne! Isto tako, kad idete u dućan po hranu i kućanske potrepštine, napravite popis i ne odstupajte od njega.
  4. Novcem ne može kupiti sreću – Novcem ne možemo kupiti ni jednu od uistinu bitnih stvari u životu. Međutim, novac nam omogućuje sigurnost i stabilnost koja je neophodna da bi mogli biti sretni. U tome je vrijednost novca. Naravno, to ne znači da ćete biti sretni ukoliko imate novaca, i samo zbog toga. To samo znači da nedostatak novaca i novčani problemi sigurno doprinose stresu i umanjuju šanse za sretan život. Primjer: dugovi donose stres, a ukoliko nemate dugova vaš stres je sigurno manji nego ukoliko ih imate. Znači, ukoliko se zadužujete povećavate svoj stres i umanjujete svoju sreću.
  5. Cijenite svoj teško zarađeni novac – Na poslu vas sigurno nitko ne štedi, puno radite i teško vam je. Zašto onda bacati svoj novac u vjetar? Pripazite na to kako trošite svoj novac i na taj način si možete omogućiti sigurnost i stabilnost u životu