Kako započeti sa planiranjem troškova i vođenjem kućnih financija?

1. Odvojite nekoliko sati za sebe i sjednite ili pred računalo ili pred
dobru staru tekicu.
2. Procijenite svoje mjesečne troškove i prihode – Troškove podijelite na redovne i izvanredne. Uključite i sve troškove koji nisu “ozbiljni” poput kredita, ali ih imate svaki mjesec – npr. ako si svaki mjesec kupite parfem uključite i taj trošak. Za početak je potrebno biti maksimalno realan i navesti baš sve troškove. Troškove koji se pojavljuju jednom godišnje (npr. registracija auta) podijelite na 12 mjeseci i svaki  mjesec iskažite jednu dvanaestinu. Kod troškova možete i malo pretjerati, dok kod prihoda budite oprezni. Ako ste ove godine izvanredno zbog dobrih rezultata  dobili nagradnu plaću u iznosu dvije plaće, nemojte planirati takvu nagradu i za ovu godinu.  Planirajte nagradu od pola plaće, pa ćete se ugodno iznenaditi ako će nagradna plaća i u ovoj godini biti kao i u prošloj.
3. Oduzmite mjesečne troškove od prihoda. Razlika je pozitivna ili negativna.  Ukoliko je razlika pozitivna, taj iznos je višak koji možete investirati ili uštediti. Potražite savjet za investiranje prije donošenja odluka. Ukoliko je razlika negativna, morate se ozbiljno prihvatiti analize svojih troškova. Analizirajte svoje mjesečne  troškove i pronađite područja u kojima možete smanjiti troškove – potražite savjete za uštede.
4. Dnevno potrošite par minuta i zapišite svoje troškove i prihode.
5. Na kraju mjeseca usporedite ostvarene troškove i prihode sa planiranim. Jako je važno da budete iskreni sami sa sobom jer jedino na taj način možete kreirati realan plan potrošnje. Dobar plan se uvijek mijenja u skladu s promjenom životnih okolnosti, tako da se nemojte ustručavati mijenjati i unaprijeđivati plan.