6 koraka do upravljanja kućnim financijama

  1. Trenutno stanje – Kako bi znali kakva je vaša financijska situacija, trebate prvo zapisati svu vašu imovinu (stan, TV, auto, vikendica, depoziti u bankama, udjeli u investicijskim fondovima, dionice…), obveze (ukupna dugovanja po kreditima, ostali dugovi…), prihode (stalni mjesečni prihodi – plaće, povremeni godišnji ili mjesečni prihodi – autorski honorari, povrat poreza, božićnice, regresi, nagradne plaće…) i troškove (redovni mjesečni troškovi – hrana, režije, prijevoz, trošak vrtića, odlazaka u kino… i izvanredni troškovi poput eventualnih kvarova kućanskih aparata, automobila…). Tek nakon što znate vašu imovinu i obveze, prihode i troškove, možete krenuti u daljnje korake koji vode unapređenju vašeg života  i upravljanja kućnim financijama!
  2. Pišite – Zapisujte dnevno svoje prihode i troškove, što je detaljnije moguće! Za tu svrhu kreirajte tablica u koju ćete staviti osnovne podatke: datum, kratki opis stavke, kolona u kojoj ćete opisati način plaćanja (gotovina, kartica, ček..), jedna kolona za troškove i jedna kolona za prihode, te stanje gotovine kojom raspolažete. Kreirajte više tablica, jedna će se tako odnositi na kratkoročnu gotovinu koju koristite dnevno, u drugu možete staviti štednju u banci, u treću dionice kojima raspolažete… Ukoliko npr. od svoje plaće uložite dio novaca u banku na štednju, onda to više nije novac kojim raspolažete kratkoročno za gotovinske priljeve i odljeve, pa ćete u tablici gotovinskih priljeva i odljeva to zapisati kao trošak, ali će zato u tablici štednje u banci taj novac uvećati stanje. Novac koji štedite i investirate je novac koji ostaje kao razlika između onoga što zarađujete i onoga što trošite!
  3. Plan prihoda i troškova – Za godinu unaprijed napravite plan prihoda i troškova, i to što je detaljnije moguće. Predvidite sve troškove (kod troškova slobodno uvrstite i jednu stavku razno koja će omogućiti fleksibilnost, obavezno uvrstite troškove ljetovanja, ) i prihode (kod prihoda možete malo i umanjiti očekivane prihode, kako bi imali prostora za fleksibilnost).
  4. Ne zadužujte se – U predviđenim troškovima treba predvidjeti i kratkoročnu štednju za zamjenu kućanskih aparata, kupovinu poklona, i ostale veće troškove. Ukoliko na primjer imate ambiciju kupiti novu mašinu za pranje rublja, ako je ikako moguće nastojite prvo uštedjeti sredstva potrebna za tu kupovinu, kako ne bi morali ulaziti u nove dugove za to (zapamtite: i kupovina kreditnim karticama je dug!). Mjesečna štednja potrebna za kupnju mašine ulazit će u troškove tijekom nekoliko mjeseci, za tih nekoliko mjeseci možete te novce uložiti u neki novčani investicijski fond i na taj način ćete ne samo kupiti mašinu bez zaduživanja, nego ćete i zaraditi od povećanja vrijednosti fonda.
  5. Smanjenje troškova – Nakon što neko vrijeme vodite evidenciju o svojim troškovima i prihodima, pogledajte njihovu strukturu i razmislite o tome da li neke troškove možete smanjiti bez velikih napora. Pitajte se: da li perem rublje sa jeftinijom strujom? da li vozim štedljivo? da li mogu naći povoljniju tarifu za mobilno telefoniranje? da li mogu smanjiti broj cigareta ili prestati pušiti? da li plaćam visoke kamate zato što kasnim s plaćanjem računa?
  6. Promatrajte sve troškove na godišnjem nivou – Možda svaki dan prije posla navratite na kavu prije posla, koja košta 6 kuna. Tih 6 kuna možda i ne izgleda puno. Međutim, ako uzmemo 20 radnih dana, to je već 120 kuna, a u 11 mjeseci (jer ste mjesec dana na godišnjem) to iznosi 1,320 kuna. Ukoliko pak kupite kuhalo za vodu i instant kavu 4 puta godišnje ta kava na poslu će vas koštati najviše 400 kuna godišnje. Sve troškove promatrajte kritički i na godišnjem nivou i pronaći ćete puno prostora za uštedu.