Nova godina

Došla nam je i 2010. godina. Puno očekujemo od nove godine, nadamo se da će biti najbolja u životu, radimo planove. Dok je nova godina sva svježa te za nju gajimo velike nade i očekivanja zastanimo i napravimo planove za štednju i unaprjeđenje svog financijskog položaja. Kako bi to napravili, učinite sljedeće:

1)     Napravite detaljan plan prihoda i rashoda za 2010. godinu

Pri tome se rukovodite osnovnim načelima opreznosti (prihode uvijek iskazujte što je moguće konzervativnije, kod rashoda uzmite u obzir mogućnost nepredviđenih troškova, ne zaboravite rashode koji se pojavljuju samo jednom godišnje poput troška osiguranja automobila) i uvijek budite što je moguće realniji pri planiranju svojih prihoda i troškova

2)     Dnevno zapisujte sve svoje troškove

Nije lako biti dovoljno discipliniran i dnevno voditi tu evidenciju (bitno je zapisivati apsolutno sve troškove u početku – kasnije se možete malo opustiti). Ali, to je jedini način da budete objektivni i da uistinu možete početi analizirati i kvalitetno optimizirati svoju financijsku situaciju. Bitno je biti uporan a ako počnete pisati svoje troškove početkom godine, do kraja godine ćete to već raditi rutinski i više vam neće predstavljati nikakvo opterećenje.

3)     Razmišljajte o tome kako poboljšati svoju financijsku situaciju

Često analizirajte svoje troškove i pronalazite načine kako smanjiti troškove i poboljšati svoju financijsku situaciju. Štednja je puno teža od rastrošnosti i zahtjeva puno veći trud. Uložite vrijeme u tu aktivnost i omogućite si miran život bez stresa. Uložite trud kako bi pametno trošili svoj teško zarađeni novac.

4)     Pronalazite mogućnosti za sitne uštede

Većina ljudi je spremna razmišljati o velikim uštedama, ali često ćemo previdjeti mogućnost malenih ušteda. Međutim, ako na nečemu možete dnevno uštedjeti 10 kuna, na nivou godine uštedjet ćete 3.650 kuna! Sve troškove promatrajte na nivou godine te će vam i malene uštede izgledati velike.

5)     Ne budite kao noj nego se poput lava uhvatite ukoštac sa svim financijskim problemima

Ako ste u dugovima ili ne znate što ćete dalje, nemojte biti kao noj i skrivati se pred problemima. Što prije počnete rješavati svoje financijske probleme, to ćete ih prije riješiti. Potražite pomoć od svih koji vam mogu pomoći – obitelji, prijatelja, roditelja, čitajte o tome i svakim danom ćete biti bliže rješenju svojih problema!

6)     Budite kreativni i pronalazite stalno nove načine za štednju, ali i nove načine zarade i mogućnosti za investiranje

Informirajte se i obrazujte te si time otvarajte mogućnosti za pronalaženje bolje plaćenog posla. Nastojite raditi posao koji volite i nemojte nikome dozvoliti da vam kaže da je nešto nemoguće. Samo je nebo granica a za sve ostalo ste odgovorni vi sami! Rad, poštenje i donošenje dobrih i zdravih odluka mogu vam omogućiti ostvarenje svih vaših snova!