Nakon godišnjeg odmora

Tijekom ljeta možda i niste toliko razmišljali o novcima, i iako znate da bi bilo dobro početi štedjeti, jednostavno se niste mogli prisiliti da se odreknete lijepog godišnjeg odmora. Međutim, na kraju ste potrošili puno više novaca nego što si možete priuštiti i sad kad ste se vratili doma znate da bi mogli uskoro imati problema. Ukoliko već niste sami počeli, bilo bi dobro da krenete sa planiranjem svojih kućnih financija. Počnite sa ovih par jednostavnih koraka:
1. Suočite se sa stvarnim stanjem kućnih financija
Napravite popis prihoda i troškova za preostale mjesece u godini. Kod prihoda nastojite biti pesimisti, i prikazati ih manjima nego što bi mogli biti, a kod troškova nastojite uračunati eventualne izvanredne troškove koji bi mogli iskrsnuti neočekivano (npr. ako imate staru pećnicu, možda će se pokvariti te ćete trebati platiti njen popravak)
2. Analizirajte svoje troškove
Ukoliko u nekom mjesecu imate više troškova od prihoda, nemojte zatvarati oči nego se suočite s problemom. Minuse treba rješavati, a za to postoje samo dva načina. Prvi je povećanje prihoda, što je teško ostvariti u kratkom vremenskom razdoblju. Vjerojatno imate mogućnost prodati neke dionice ili na neki drugi način doći do pokrića minusa. Međutim, najbolje bi bilo analizirati svoje troškove, i vidjeti gdje možete uštedjeti. Za uštede vidite Ideje za štednju na Kućnim financijama.
3. Napravite novi plan
Nakon analize i ugradnje mogućih ušteda u plan, napravite novi plan. Budite realni i sigurni u to da je taj plan moguće ostvariti.
4. Držite se plana
Zapisujte troškove dnevno kako bi mogli pratiti ostvarenje plana. Ukoliko vidite znatna odstupanja u troškovima u odnosu na plan, ponovno analizirajte plan i promijenite ga ukoliko je potrebno. Međutim, nemojte mijenjati plan prije nego pratite svoje troškove barem dva mjeseca. Sitna odstupanja su normalna, bitno je promatrati cjelinu a ne detalje.
5. Sretno!