Riješite dugove po kreditnim karticama

Velik broj pojedinaca i obitelji zbog lošeg upravljanja kućnim financijama ima uznemirujuće dugove na kreditnim karticama. Zvuči nevjerojatno ali rezanje dugova je vrlo jednostavno iako ne i lagano a vrlo često ni ugodno.

1. Korak: Trošite manje nego što zarađujete

Trenutak u kojem vaši prihodi premašuju rashode je trenutak kad imate novaca za otplatu dugova. Snaga volje je ključna za smanjivanje potrošnje, vrlo važno je izbjeći zanemarivanje računa i odgađanje plaćanja za sljedeći mjesec. Jednom kad svladate vještinu trošenja u okvirima prihoda preostali koraci do rješavanja problema dugova na kreditnim karticama su mnogo lakši.

2. Korak: Razvrstajte dugove na “loše” i “dobre”
Načelno su krediti s kamatama značajno manjim od 10% prihvatljiv način financiranja i reprogramiranja dugova. Stambeni krediti te namjenski krediti sa malim kamatama su najbolji način financiranja dok krediti za automobile već spadaju u kategoriju kredita koji su na gornjoj granici prihvatljivosti pošto autobili iznimno brzo gube vrijednost. Svi krediti sa kamatama većim od 10% izuzetno su štetni za vas i spadaju u kategoriju loših kredita kojih se trebate što prije riješiti. Najčešće se radi o kreditnim karticama koje imaju kamate između 9% i 14% pa je zaduživanje pomoću njih najskuplje a vrlo često trgovci za tehničku robu ili robu široke potrošnje umjesto popusta na druge oblike plaćanja dodaju još 5% ili više na troškove pa time dolazite u situaciju da platinastim karticama plaćate 20% ili i veće kamate…

3. Korak: Plaćajte više od minimuma za kredite po kreditnim karticama
Kad zbrojite sve dugove i odredite koliko je minimalni iznos plaćanja po pojedinim karticama ostatak novca uplatite na onu koja ima najveće kamate kako bi se što prije riješili loših dugova. Nastavite tako svaki mjesec dok ne počistite sve loše dugove, čim riješite prvu problematičnu karticu (najčešće su to revolving kreditne kartice) nastavite do kraja pa će dugovi postati stvar prošlosti. Izlazak iz dugova nije nemoguća misija, za to je potrebna disciplina, ustrajnost i strpljenje.

Ključ uspjeha je u prihodima koji nadmašuju rashode, tj. u kontroliranoj potrošnji koja omogućava otplaćivanje dugova. Čim počnete plaćati više od minimuma za otplatu dugova po kreditnim karticama na dobrom ste putu da se riješite dugova.