Kako s magarca na konja?

Za većinu ljudi osnovni problem predstavlja kontrola troškova, a ne to što imaju premalene prihode. Postoji jedna poslovica da je ušteđeni dolar isti kao i dva zarađena dolara. U skladu s tim, kad vam se naglo povećaju prihodi, lako vam se može dogoditi da, ukoliko i dalje ne nastavite kontrolu svojih troškova, neočekivano uđete u financijske probleme.

Npr. dobili ste promociju na poslu i plaća vam se povećala za 50%, i sad umjesto 7.000 kuna imate plaću od 10.500 kn, znači povećali ste prihode za čak 3.500 kuna mjesečno. Nemate ušteđevine i do sad ste uvijek bili na pozitivnoj nuli.

  • Imate jako stari auto i kupujete novi auto na kredit. Iznos mjesečne rate kredita je samo 1.500 kuna i sad zaključujete da vam za dodatnu potrošnju ostaje još 2.000 kn. Međutim, osiguranje koje ste plaćali za stari auto iznosilo je 1.500 kuna godišnje, a za novi auto zbog kredita morate uzeti i kasko osiguranje, te ćete godišnje za to izdvajati 6.000 kuna. Novi auto zahtijeva i redovni godišnji servis koji košta 2.000 kuna. Mjesečni trošak za novi auto je 2.166.67 kuna, a za stari auto ste mjesečno trošili 125 kuna.
  • Do sad ste sami kuhali kavu u uredu i na to ste trošili 100 kuna godišnje. Zaključujete da si sad možete svako jutro prije posla i nakon ručka priuštiti kavu iz kafića, 5 kuna po šalici kave. Prijašnji mjesečni trošak kave na poslu bio je 8.33 kune, novi trošak je 200 kuna.
  • Počinjete kupovati dnevne novine kako ih ne bi morali čitati na Internetu, 7 kuna dnevno. Uz to uzimate i pretplatu na časopis koji volite, a prije ste ga isto čitali na Internetu – dodatnih 400 kuna godišnje. Prije ste novine čitali besplatno, sad imate mjesečni trošak od 243.33 kune.
  • Uvijek ste do sada kupovali prepaid bonove za mobitel (trošak od 400 kuna godišnje), sad uzimate preplatu od 150 kuna mjesečno. Prijašnji trošak iznosio je 33.33 kune mjesečno, a sad trošite 150 kuna mjesečno.
  • Inače uvijek idete na ljetovanje u roditeljsku vikendicu, i tamo ste na ljetovanje trošili oko 500 kuna. Sad ste odlučili otići na egzotično putovanje, trošak od 20.000 kuna podijelili ste na 12 rata kreditom po kartici. Prijašnji trošak iznosio je 41,67 kuna mjesečno, sadašnji trošak iznosi 1.666,67 kuna mjesečno.
  • Vaš dečko uvijek je bio uz vas, a već godinama priča kako želi imati dobar sat. Za njegov rođendan odlučujete ga iznenaditi i kupujete mu sat za 10.000 kuna, isto na 12 rata kreditom po kartici – 833,33 kune mjesečno.
  • Razmišljate i o kupnji novog stana. Stanite! Ako kupite novi stan, ući ćete u ozbiljne financijske probleme. Vaša mjesečna potrošnja već se povećala za 5.051,67 kuna i već sad trebate početi razmišljati o tome kako izaći iz trenutnih problema, a ukoliko kupite novi stan može vam se dogoditi da uđete u jako ozbiljne financijske probleme.

Povećanje prihoda nosi čak i veće zamke od smanjenja prihoda, jer nam se može dogoditi da se lakonađemo u problemima upravo zbog tog povećanja prihoda, jer su nam popustile sve kočnice.