Kako s konja na magarca?

U životu uvijek treba računati s tim da stvari mogu krenuti nizbrdo i upravo u takvim situacijama štednja vam omogućuje  malo prostora za disanje i kupuje vrijeme koje vam je potrebno da se prilagodite novim okolnostima. Međutim, ako novonastala situacija u kojoj možda manje zarađujete na novom poslu ili odjednom imate neplanirano velike troškove jer ste čekali jedno dijete, a dobili trojke, postane trajna, u svakom slučaju ćete biti prisiljeni na promjenu stila trošenja.

Kad se nađete u toj situaciji, uz obavezno realno planiranje vaših prihoda i rashoda, probajte za sebe u tome pronaći i pozitivne strane. Smanjenje vaše potrošnje ne mora značiti i smanjenu kvalitetu vašeg života. Npr. ako si više ne možete priuštiti ratu kredita za skupi terenac koji ste kupili, nemojte robovati tom autu. Ako se vaše potrebe za autom u 90% slučajeva odnose na  gradsku vožnju, a izvan grada idete jednom mjesečno jednostavno možete riješiti vašu dilemu. Prodajte svoj skupi terenac, zatvorite kredit i za ostatak kupite auto za gradsku vožnju, a kad idete izvan grada, pronađite neki povoljni rent-a-car i unajmite terenac.

Ako se i ne vozite puno po gradu, izračunajte koliko bi vas koštalo korištenje taksija u usporedbi sa troškovima auta. U troškove auta nemojte zaboraviti uračunati, osim cijene auta, i troškove osiguranja, servisa, eventualnih popravaka, benzina, trošak parkiranja i sve ostale dodatne troškove koji čine cijenu vaše vožnje. Ukratko, treba biti kreativan i razmišljati o potrošnji na novi način. Manja potrošnja ne mora značiti i manju kvalitetu života, jedino morate biti  spremni na promjene i razmišljati izvan kalupa.