Investirajte u sebe

Razmišljajući o našim investicijama, rijetko se sjetimo toga da je najbolja investicija ona kojom direktno ulažemo u sebe same. Ako radimo na sebi i poboljšavamo svoje obrazovanje i svoje mogućnosti snalaženja u svijetu otvaramo si nove mogućnosti koje nas mogu dovesti do bolje zarade i otvoriti nam vrata koja su nam možda uvijek bila zatvorena. Postoji puno načina kako možemo investirati u sebe same, u nastavku slijede neki od njih:

1. Nastavite prekinuto školovanje
Kad ste bili mlađi možda niste razmišljali o tome koliko znači obrazovanje, te ste prerano napustili školovanje i imate iza sebe jednu nezavršenu priču. Čak i ako imate posao s kojim ste zadovoljni, a pogotovo ako ste nezaposleni ili nezadovoljni s poslom koji radite, potrudite se i završite školu. Raspitajte se kako do diplome i krenite. Potrudite se zbog svoje budućnosti i završite školu/fakultet!

2. Naučite nove vještine i steknite nova znanja
Narod tvrdi da se stari konj ne može naučiti novim trikovima. Možda je to nekad i bila istina. Danas se stvari toliko brzo mijenjaju da je potrebno stalno savladavati nova znanja i usavršavati se. Upišite tečaj stranog jezika, kompjuterski tečaj, naučite nešto o računovodstvu. U 21. stoljeću informacija je lako dostupna i samo je treba dohvatiti, a onaj tko stoji na mjestu ustvari nazaduje. Nemojte dopustiti da vas vrijeme pregazi i da budete prisiljeni na rano umirovljenje zato što ne znate poslati mail.

3. Održavajte kontakte sa svojim kolegama izvan posla
Ukoliko sa svojim kolegama povremeno odete na piće i održavate kontakte s njima i izvan posla počinjete stvarati neformalnu mrežu koja vam može jako pomoći u karijeri. Na taj način prije možete saznati vijesti o novim mogućnostima promocije, o reorganizacijama. Isto tako, nastojite održavati kontakte i sa ljudima s kojima ste se zajedno školovali, a koji možda rade u drugim firmama. Kroz komunikaciju s njima možete doći do informacija o novim poslovima, naučiti nešto o tome kako je raditi u drugim firmama, saznati nešto o novim mogućnostima koje se pružaju ljudima u vašoj struci.

4. Budite samouvjereni
Vjerujte u sebe i ulažite u svoje samopouzdanje. Ako je potrebno, investirajte u tretmane kod psihologa i poradite na svojem samopouzdanju. Radite na svojoj emocionalnoj inteligenciji i postanite sve ono što ste uvijek željeli biti. Samo nebo je granica.