Božić i štednja

Božić nije samo religijski praznik, on za mnoge predstavlja i doba velike potrošnje. Kupovina poklona je samo jedan dio troškova, uz poklone za druge najvjerojatnije ćete i sebi priuštiti nešto što ste cijele godine željeli, ali ste se suzdržavali od kupnje jer ste znali da si to ne možete priuštiti. U vrijeme božićnih blagdana možda posustanete i odlučite si priuštiti nešto što si u nekog drugo doba godine i ne bi priuštili. Ukoliko želite izbjeći glavobolju početkom sljedeće godine što trebate učiniti?
1. Božićnu kupovinu obavite čim je moguće prije
Ne čekajte dok svi drugi krenu kupovati. Napravite popis poklona i počnite s kupovinom što ranije. Uz uštedu novaca, uštediti ćete i puno vremena jer ćete kupovati u praznim dućanima i bez gužve na ulicama.
2. Napravite popis
Popis za kupovinu je univerzalni odgovor za sve ljude koji imaju problema sa samokontrolom. Popis je vaš prijatelj i morate ga imati. Ne kupujte ništa izvan popisa i sve će biti u redu.
3. Pronađite druge aktivnosti
Kupovina nije jedina zanimljiva aktivnost kojom se možete baviti oko Božića. Radite stvari koje vas vesele i držite se dalje od financijskih problema.
4. Nemojte slijediti druge u nerazumnoj potrošnji
Ne obazirite se na ono što drugi kupuju ili što je vaš susjed kupio. To nema nikakve veze s vama. Budite samopouzdani i ne dozvolite da vas drugi ljudi navedu na nerazumnu potrošnju. Uspostavite svoje granice i držite ih se. Ne dopustite drugim da unište lijepe blagdane. Lijepo se provedite!
5. Napravite plan za iduću godinu
Božićni blagdani nisu samo doba godine kad je najveća mogućnost da prekoračite sve granice s potrošnjom, to je ujedno i doba godine kad možete najlakše staviti svoje financije pod kontrolu. Napravite plan za 2010 godinu i znat ćete kakva je vaša financijska situacija. Ukoliko i nakon izrade plana želite potrošiti višak novaca, samo naprijed! Tek kad sagledate svoju financijsku situaciju bit ćete u mogućnosti u potpunosti kontrolirati svoju potrošnju i napraviti plan za financijski stabilnu budućnost.