Nadaj se najboljem, pripremaj se za najgore!

Postoje pesimisti i optimisti. Bez obzira na to da li ste kao osoba pesimist ili optimist, kod planiranja kućnih financija treba se držati dvaju osnovnih pravila:

1) kad planirate prihode budite pesimist i smanjite ih što više možete
2) kad planirate rashode budite “optimist” i povećajte ih što više možete

Primjeri iz stvarnog života

Primjer 1:

Radim u firmi koja ima fiksni i varijabilni dio plaće koji služi kao nagrada, ali u ugovoru o radu stoji samo fiksni dio moje plaće.
Već dvije godine imam dobrog šefa koji mi stalno daje maksimalni varijabilni dio plaće (koji ima samo 10% ljudi u službi).
Moj šef u ožujku ide u penziju, a kolega koji me baš i ne voli, postat će šef nakon njega. Ne mislim mijenjati posao, jer sam sa svim ostalim zadovoljna, ali mogu očekivati da nakon što sadašnji šef ode, više neću imati maksimalnu varijabilu. Kako da planiram svoje prihode?

Zaključak: Kod planiranja plaće stavite dosadašnji iznos plaće za prva dva mjeseca, a za ostale mjesece stavite fiksni dio, eventualno uvećan za
prosječni iznos varijabile koji ima većina vaših kolega. Na taj način omogućavate si malu zalihu dodatnih prihoda koje možete imati ako vam i novi šef odluči davati dosadašnju varijabilu.

Primjer 2:

Ove godine ne želim ulagati u stan, imam malo novaca i ne mogu si to priuštiti. Trebam li nešto isplanirati vezano uz te troškove?

Zaključak: Kod planiranja rashoda vezanih uz stan, razmotrite kakva
je situacija sa vašim kućanskim aparatima i instalacijama. Naime, namještaj još i možete koristiti ako je star i pohaban, ali ako vam se pokvari veš mašina, u najboljem slučaju morate pozvati majstora za popravak. Ako vam je npr. veš mašina stara preko 20 godina i realno se može očekivati da će se pokvariti tijekom sljedeće godine, planirajte adekvatan iznos za kupnju nove veš mašine. Pogledajte cijene najjeftinijih veš mašina i neka to bude iznos koji planirate za tu svrhu.
Uz to, uzmite u obzir da se , čak i ako su vam i uređaji i instalacije novi, uvijek može dogoditi da se nešto pokvari, da imate poplavu, i nastojte isplanirati  takve eventualne troškove. Smanjenje rizika je moguće i kroz uplatu osiguranja doma, pa se raspitajte kod osiguravatelja što vam sve eventualna polica pokriva i koliko bi vas koštala, možda vam je i to dobro rješenje.