Kako reći ne

Ukoliko želite živjeti štedljivo a ne štedjeti samo povremeno, neophodno je naučiti kako reći ne u odlukama vezanim uz trošenje novaca.
Morate se naučiti reći ne:

1. Sebi

Prvo naučite kako samog sebe spriječiti u potrošnji novaca koje nemate, zatim se naučite kako odoljeti spontanom i neplaniranom trošenju novaca

2. Vašem bračnom partneru

Onaj tko vas voli mora razumjeti da nemate neograničenu količinu novaca i da nije lako zaraditi novce. Ukoliko nikako ne želi naučiti, pokažite da ne znači ne i nemojte dopustiti da se vama manipulira

3. Vašem djetetu

Djecu treba rano naučiti da postoji međuovisnost između planiranja i potrošnje, te da za kupnju treba imati raspoloživa sredstva. Ako dijete uspijete naučiti da treba biti strpljivo i štedjeti novac, to će biti najvažnija stvar koju ga možete naučiti.

4. Vašoj obitelji i prijateljima

Ljubav je ljubav ali novac je novac. Naučite se odvojiti te dvije stvari i bit ćete u mogućnosti ostvariti zdrave odnose sa ljudima u svom životu. Novac često upropaštava i obitelj i prijateljstva, nemojte dozvoliti da se to i vama dogodi. Nemojte omogućavati drugima da budu neodgovorni, naučite ih kako da budu štedljivi i preuzmu odgovornost za svoj život.