Kako dijete naučiti upravljati novcima?

Naš odnos prema novcu je jedan od najvažnijih odnosa u našem životu, sviđalo nam se to ili ne. Zato nemojte propustiti naučiti svoje dijete kako da bude uspješno u upravljanju svojim financijama i omogućit ćete mu sretniji život, u kojem mi kontroliramo novac, a ne obratno.
1. Nikad nemojte svom djetetu reći da si nešto ne možete priuštiti
Ukoliko stalno to govorite (a to i ne mora biti istina, jer možda samo nešto ne želite kupiti djetetu, jer mislite da mu to ne treba) vaše dijete će zaključiti da vi ne kontrolirate svoj novac, nego da novac kontrolira vas. Bitno je da dijete razumije da vi imate slobodni izbor u trošenju novaca i zato umjesto “Mi si to ne možemo priuštiti” recite “Ovaj mjesec nemamo planirane novce za tu igračku” ili “Naša obitelj ne troši novce na takve stvari”
2. Naučite svoje dijete kako trošiti novac
Vezano uz upravljanje novcem, većina ljudi razmišlja samo o štednji. Međutim, trošenje novaca je još važnije od štednje. Ako potrošite previše novaca i prekomjerno se zadužite, bit ćete prisiljeni na štednju. Štednja počinje dok ste u dućanu i način na koji trošite novac definira vašu financijsku situaciju. Kako bi vaše dijete naučilo trošiti novce, već u 3. godini počnite mu davati svaki tjedan manju količinu novaca (npr. 10 kuna tjedno) kako bi dijete moglo razviti osjećaj za novce.
3. Planiranje kućnih financija u pelenama
Kada počnete davati novce svom nasljedniku, usmjerite ga kako će s njima upravljati. Npr. 60% novaca ide u kasicu prasicu, a 40% je slobodno za potrošnju i kupnju igračaka. Nemojte se brinuti ako vaše dijete ne može razumjeti koncept štednje i potrošnje na početku, kao što je trebalo vremena dok je vaše dijete prohodalo, tako treba vremena i za to. Međutim, korisne navike se stječu vremenom i bitno je da vaše dijete razumije da je ta navika dobra i korisna, te da će im sigurno koristiti u životu.
4. Koristite gotovinu
Djeca ne razumiju što to vi radite na blagajni, a ukoliko često koristite kreditne kartice, lako je moguće da vaše dijete misli da su kreditne kartice čudesna plastika koja može kupiti sve igračke na svijetu. Zato je bitno da dijete vidi novac i razumije da taj novac razmjenjujete za usluge. Nastojite što češće plaćati gotovinom i pokažite djetetu novčanice i kovanice kako bi dijete povezalo gotovinu sa novcem. Naravno, dijete treba razumjeti i koncept kreditnih i debitnih kartica, tako da je potrebno i taj dio objasniti djetetu.
5. Pokažite na svom primjeru
Učenje je proces kopiranja drugih, tako da je bitno da djetetu pokažete da vi upravljate svojim novcem. Pokažite djetetu kako vi bilježite svoje kućne financije i planirate svoje troškove, jer svojim primjerom pokazujete da je to bitno i potrebno.
6. Koliko nešto košta?
Dijete mora naučiti koliko nešto košta, kako bi razumjelo zašto odmah kupujemo žvakaće gume koje koštaju 5 kuna, ali moramo štediti za Barbie koja košta 400 kuna.