Uštedite na odjeći

Troškovi odjeće, pogotovo u obiteljima s malom djecom, mogu biti značajna stavka. Kao i u svim drugim pitanjima vezanim uz kućne financije, i kod kupnje odjeće potrebno je razraditi plan i pridržavati ga se. U nastavku donosimo neke trikove pomoću kojih možete uštedjeti kod kupnje odjeće:
1. Budite otvoreni za nove opcije
Nemojte unaprijed odbacivati nove mogućnosti. Na primjer, ako u vašem gradu postoji dućan rabljene odjeće, otiđite u taj dućan i provjerite da li se u njemu može kupiti kvalitetna odjeća po nižim cijenama. Iskoristite sezonske rasprodaje i nemojte se ustručavati pitati svoje prijateljice gdje su kupile atraktivne komade odjeće. Često ćete se iznenaditi i saznati da drugi možda kupuju puno povoljnije nego što ste očekivali.
2. Kupujte kvalitetno
Ako niste dovoljno bogati da kupujete nekvalitetnu odjeću, vodite se načelom da je bolje imati jedan dobar i kvalitetan komad odjeće koji će vam potrajati više sezona, nego 10 krpica koje će biti uništene nakon par pranja u mašini za pranje rublja. Umijeće je jeftino kupiti kvalitetnu odjeću, a puno manje truda treba uložiti ukoliko želite malo platiti nekvalitetnu odjeću. Lijepi i kvalitetni komad odjeće je nosiv više sezona, lako ga je kombinirati i uvijek izgleda dobro. Kod kupnje odjeće bitno je provjeriti i kvalitetu izrade. Prije kupnje pogledajte šavove, zatvarače, gumbe i ukoliko je odjevni predmet loše sašiven, nemojte ga kupiti.
3. Unaprijed morate znati upotrebnu vrijednost i nosivost odjeće
Kad kupujete odjeću unaprijed morate odlučiti za što vam ta odjeća treba, koliko često ćete je nositi i da li se u odjeću isplati investirati više novaca ili je možda ipak bolje kupiti nešto jeftinije. Ako vaša petogodišnja kćer treba trenirku za vrtić, potražite jeftiniju trenirku koju će ona prerasti za 2 mjeseca, a vjerojatno će se u igri i poderati i isprljati. Radije kupite dvije jeftinije trenirke nego jednu skupu, jer će im sudbina biti ista. Naravno, ako joj treba kaputić, radije kupite kvalitetni kaputić kako joj ne bi bilo hladno.
4. Razmijenite odjeću sa prijateljicama
Poklonite odjeću koja vama više ne treba svojim prijateljicama. To je pogotovo uobičajeno kad je riječ o dječjoj odjeći, ali razmijenite i vašu odjeću. Ako imate odjeću koju ne nosite, npr. zato što ste se udebljali, pitajte svoju mršaviju prijateljicu da li je zainteresirana za tu odjeću. Na ovaj način možete uspostaviti pravu malu mrežu razmjene odjeće. Povežite cijelo svoje društvo i organizirajte zabavu na kojoj će sve prijateljice donijeti odjeću koja im više ne treba, te ćete je međusobno razmijeniti.
5. Saznajte uobičajene cijene
Ako ne znate kakva je uobičajena cijena, npr. kaputa, možda ćete kupiti kaput koji ustvari nije povoljan, samo zato jer su trgovci napisali da je kaput na rasprodaji. Informirajte se i ne kupujte impulzivno. Crno nije uvijek crno, a bijelo nije uvijek bijelo.