Štedljivo vjenčanje

Jedan od najsretnijih dana u životu je dan vjenčanja. I naravno, kao i u svemu postoji jako puno načina za smanjenje troškova vjenčanja, kako ne bi završili s ogromnim dugovima nakon vjenčanja, koji bi nam mogli pokvariti prvih par godina braka.

Zamolite prijatelje za pomoć oko vjenčanja
Zašto bi cijeli teret organizacije bio samo na mladencima i kumovima? Zamolite sve svoje prijatelje da na neki način sudjeluju u organizaciji vjenčanja. Razni ljudi imaju razne talente, pa ćete možda otkriti da neki vaši prijatelji:
– lijepo pjevaju i sviraju (pa će se možda i ponuditi da nastupe umjesto skupog benda na svadbi),
– peku super kolače (pa će se možda i ponuditi da ispeku kolače za vašu svadbu),
– imaju smisla za izradu cvjetnih dekoracija (pa će se možda i ponuditi da izrade bukete i cvjetne aranžmane),
– obožavaju fotografirati i dobri su u tome (pa će se možda i ponuditi da fotografiraju cijelo vjenčanje),
– znaju organizirati događaje (pa će se možda i ponuditi da na sebe preuzmu cijelu organizaciju),
– imaju smisla za grafički dizajn (pa će se možda i ponuditi da na sebe preuzmu izradu pozivnica i zahvalnica za vjenčanje),
– znaju šivati prekrasnu odjeću (pa će se možda i ponuditi da vam sašiju haljinu)…
Naravno, nemojte iskoristiti dobrotu vaših prijatelja, nego od početka postavite stvari na zdravim osnovama. Znači, ukoliko će neki prijatelji na sebe preuzeti organizaciju i izvedbu jednog važnog aspekta vjenčanja, dajte im do znanja da zauzvrat ne očekujete njihov poklon, jer će zapravo njih poklon biti taj njihov angažman oko organizacije vjenčanja.

Kriteriji za sastavljanje popisa gostiju
Pri sastavljanju popisa gostiju potrebno je imati neke kriterije. Vjenčanje je najvažniji dan u vašem životu i u redu je da ga proslavite sa ljudima koji su vam važni. Prije nego što krenete sastavljati popis gostiju, odredite kriterije koga želite pozvati na vaše vjenčanje i držite se tih kriterija. Ukoliko želite, možete reći da ne želite pozvati nikoga s kim niste imali kontakte u zadnjih godinu dana ili pet godina. Ili, možete reći da ćete pozvati isključivo rodbinu, ali ne i prijatelje. Ili, možete reći da nećete pozvati nijednog prijatelja kojeg ne poznajete najmanje 10 godina. Koji god kriterij da odabererete, morate biti dosljedni u pridržavanju tih kriterija. Ako nekoga i niste pozvali na vjenčanje, to ne znači da s tim ljudima ne možete podijeliti vašu sreću. Vjenčanja su skupa i nitko tko vas voli neće biti ljut na vas zato što ga niste pozvali. Nastojite im to nadoknaditi kroz neki mali znak pažnje. Na primjer, pošaljite im snimku svog vjenčanja na dvd-u kako bi i oni sudjelovali u vašem sretnom danu.

Novac ili vrijeme
Kod organizacije vjenčanja postoje dva izbora. Možete potrošiti ili novac ili vrijeme. Vrijeme uloženo u organizaciju vjenčanja uvijek će smanjiti troškove vjenčanja. Ako mladenci puno rade pa nemaju dovoljno slobodnog vremena koje mogu uložiti u organizaciju i planiranje, potrebno je jasno delegirati odgovornost za organizaciju na neku drugu osobu koja treba u tih par mjeseci prije vjenčanja imati dovoljno slobodnog vremena koje može posvetiti pripremi vjenčanja. Najgore je očekivati da će se sve riješiti samo od sebe, jer sigurno neće.

Plan
Unaprijed morate sve isplanirati, napraviti popis potrebnih aktivnosti i uz svaku aktivnost imenovati osobu/osobe koje su zadužene za provedbu pojedinih aktivnosti. Uz svaku aktivnost treba staviti rok do kojeg je potrebno dovršiti aktivnost, kao i trošak. Već na početku dogovora oko vjenčanja morate imati ideju koliki će biti ukupan trošak vjenčanja. Naravno, uvijek treba razmišljati o mogućim uštedama i prilagođavati plan realnoj situaciji.

Trošak je samo vaš problem
Jako je bitno da u cijelu priču sa vjenčanjem uđete sa zdravim pretpostavkama. Ukoliko ćete unaprijed raditi plan koliko bi novaca mogli dobiti na poklon od pojedinog gosta, napravit ćete si samo probleme. Ono što je bitno razumjeti je da trošak vjenčanja predstavlja samo vaš problem. Vjenčanje ne možete shvatiti kao priliku da od svakog umirovljenika u svojoj obitelji izvučete što više teško stečene ušteđevine, nego kao priliku da jednom u životu počastite ljude koje volite i koji su uvijek bili uz vas. Kad planirate vjenčanje i pokrivanje troškova vašeg vjenčanja, nemojte računati na poklone koje ćete dobiti od vaših gostiju, nego zatvorite sami svoju financijsku konstrukciju (ukoliko imate roditelje koji žele pomoći oko troškova vjenčanja, možete uključiti i njihov prilog). Na taj način ćete sve poklone koje primite od gostiju moći uštediti kako bi imali zajedničku ušteđevinu na početku svog zajedničkog života. Raskošno vjenčanje je lijepo, ali sigurnost je još ljepša.