Štedljivi vlasnik psa

Čovjek i pasAko imate psa, sigurno znate sve o visokim troškovima povezanim uz pse. Neki od načina kako smanjiti te troškove su sljedeći:
1. Nemojte koristiti konzerviranu i skupu hranu za pse – suha hrana je hranjiva, a jeftinija. Obavezno kupujte hranu na kojoj su bjelančevine životinjskog porijekla navedene kao jedan od prva dva sastojka. Nemojte misliti da je najskuplja hrana ujedno i najbolja. Kvalitetne hrane ima u svim cjenovnim razredima. Ukoliko je vaš pas zdrav i aktivan, a dlaka mu je sjajna znate da ga hranite sa odgovarajućom hranom.
2. Redovito posjećujte veterinara i nemojte čekati da se razviju ozbiljni zdravstveni problemi, nego upozorite veterinara na sve promjene. Informirajte se o tome što je normalno, a što nije, kako bi znali prepoznati pojedine bolesti kod psa. Kod starijih pasa (kod manjih pasmina nakon osme godine, kod većih pasmina i ranije – najbolje je da se posavjetujete s veterinarom) poželjno je svakih šest mjeseci napraviti kontrolu općeg zdravstvenog stanja – poput sistematskog pregleda.
3. Kako bi spriječili zdravstvene probleme potrebno je voditi i dodatnu njegu o zdravlju vašeg psa – čistiti uši kako bi se spriječile upale, prati zube, štititi ga protiv buha i krpelji, prati ga, češljati, voditi brigu o zdravlju očiju, rezati noktiće i čistiti analne žlijezde (ako ne znate sami, zamolite veterinara), cijepiti ga protiv bjesnoće i zaraznih bolesti, brisati mu šapice (pogotovo zimi kad ima puno soli na cesti) – za to možete koristiti maslinovo ulje… Redovna njega i briga produžit će životni vijek vašeg psa i kvalitetu njegovog života. Ako želite da vaš pas bude dobro odgojen i ugodan član obitelji i ako za to imate mogućnosti, odvedite ga što ranije možete, a svakako u prvih godinu dana života, na trening poslušnosti.
4. Psi vole igračkice i male poslastice. Uz malo kreativnosti i snalažljivosti sami možete napraviti igračku za svog psa (uzmite stare čarape i od njih napravite omiljenu lopticu, ili mu dajte staru bocu od vode – bez čepa!) i ispeći mu slasne poslastice u kojima će uživati (brojne recepte potražite na internetu)
5. Jednom kad imate psa, nikad nemojte razmišljati o tome da ga napustite kako bi smanjili vaše troškove. Stvar je vaše odluke da li ćete uzeti psa, ali jednom kad ste mu pružili dom, morate se brinuti o njemu i pružiti mu sve što treba. A ne treba mu puno, i ono što najviše treba i bez čega ne može je vaša ljubav i pažnja! Kao i u svemu vezanom uz upravljanje našim kućnim financijama, i odluka o nabavci psa treba biti planirana i odgovorna. Pas nije igračka, nego živo biće koje traži našu pažnju i ljubav, ali ima i svoje potrebe.