Kako uštedjeti na poklonima?

Jedno od najvažnijih pravila vezanih uz poklone je da nikad ne smijete poklanjati preskupe poklone koji će osobu koja ih prima dovesti u neugodnu situaciju, to jednostavno nije pristojno.Znači, ukoliko vam netko pokloni poklon koji je izvan vašeg cjenovnog razreda, nemojte se osjećati obveznim pokloniti jednako skupi poklon.

1. Odredite koliko želite potrošiti na poklone

Početkom godine napravite plan poklona. Kao i uvijek najvažnije je planiranje, pa tako napravite popis rođendana, godišnjica, praznika i ostalih prilika u kojima želite nekome nešto pokloniti. Napišite i popis svih osoba koje će te godine primati poklone od vas i kraj svakog imena i prigode stavite maksimalni iznos koji želite potrošiti na taj poklon. Ostavite jednu liniju koja će sadržavati malu zalihu budžeta za poklone (za eventualnu višu cijenu nekog poklona, neku prigodu koje se niste sjetili, i sl.). Naravno, taj iznos koji ste namijenili za poklone uvrstite u svoj plan prihoda i rashoda za godinu i nastojte se pridržavati plana. Nemojte zaboraviti pratiti ostvarenje budžeta, odnosno kraj svake osobe i prigode za koju ste kupili  poklon napišite što ste točno kupili i koliko ste to platili. Najgore je ponavljati poklone tako da je bolje zapisati kako ne bi zaboravili.

2. Kupujte poklone unaprijed na prigodnim sniženjima

Ako ste početkom godine isplanirali popis poklona koji će vam te godine trebati, imate mogućnost iskoristiti kupnju na rasprodajama. Pohranite poklone i kad vam zatrebaju izvadite ih iz ormara.

3. Nemojte biti opterećeni s poklonima

Ukoliko je Vaša financijska situacija takva da si jednostavno ne možete
priuštiti kupnju poklona, recite to svojim prijateljima i rodbini. Onaj tko vas uistinu voli neće vam to zamjeriti, a umjesto skupih poklona uvijek možete zajedno otići na večeru ili pripremiti večeru doma i zajedno provesti vrijeme. Uspomene se stvaraju u druženjima, a ne kupnjom poklona.

4. Poklonite nešto što nikad niste koristili

Nije baš pristojno, ali ponekad je prihvatljivo pokloniti nekome nešto što imate doma, a što nikad niste koristili i ne namjeravate.Važno je samo da budete dovoljno socijalno prisebni i da povežete krugove ljudi kako ne bi poklon koji ste primili od nekoga poklonili osobi koja je taj poklon prva poklonila. Naravno, uvijek morate računati da je možda i poklon koji ste vi primili, već bio poklon koji je netko poklonio!

Osnovna pravila za ponovno poklanjanje su sljedeća:
– poklanjajte isključivo robu u originalnoj ambalaži, nikako otvorene i korištene artikle
– nikad nemojte ponovno poklanjati unikatne ili ručno rađene stvari
– uvijek zamotajte poklon u novi papir i provjerite da npr. u knjizi ne postoji ručna posveta, ili mala čestitka koja je skrivena negdje u poklonu
– nikad nemojte osobi kojoj poklanjate dati do znanja da je to poklon koji vi niste željeli, to je izrazito nepristojno i uvredljivo
– na ovaj način poklanjajte isključivo stvari koje su prikladne za osobu koja prima taj poklon
– ukoliko je artikl kupljen u dućanu koji je propao ili je od firme koja više ne proizvodi  takve proizvode, nemojte takav poklon ponovo poklanjati jer je to vrlo uočljivo