Kako uštedjeti na hrani?

Trošak hrane je jedan od najvećih troškova u kategoriji onih troškova bez koji ne možemo.  Međutim, upravo u području troškova hrane možemo postići najveće uštede ukoliko primjenjujemo neke jednostavne trikove.

1. Uvijek kupujte velika pakiranja – Veća pakiranja u pravilu imaju povoljniju cijenu, i tu  sigurno možete ostvariti uštedu.

2. Kupujte na akcijama – artikli kupljeni na akcijama znaju donijeti velike uštede. Tu nemojte upasti u klasičnu zamku – nemojte kupovati artikle na akcijama ako ih nećete potrošiti. Uvijek imajte na umu dva ograničenja: rok upotrebe pojedinog artikla i dinamika potrošnje. Npr. ako u mjesec dana potrošite 10 jaja nemojte kupiti 20 jaja zato što imaju akciju 2 za 1, jer  ćete najvjerojatnije morati baciti dio jaja.

3. Kuhajte sami – kupovanje polugotovih ili gotovih jela izgleda primamljivo i sigurno u  nekim situacijama ima svoje prednosti ako ste u gužvi. Ali, u pravilu je doma kuhana hrana ukusnija i jeftinija od bilo koje druge hrane. Investirajte radije u dobru kuharicu.

4. Zamrzavajte hranu – npr. kada spremate sarmu i napravite više sarmi nego što mislite kuhati,  zamrznite sirove sarme prije kuhanja. Kada vam zatreba gotov ručak, izvadite ih iz frižidera i pripremite ukusnu sarmu.

5. Nastojte što manje hrane baciti – planirajte količine hrane koje vam trebaju i u skladu  s time kupujte, ostatke hrane od nedjeljnog ručka ponesite za gablec na poslu drugi dan, pazite na rok upotrebe hrane koju ste kupili i nastojte potrošiti hranu na vrijeme, ne kupujte nešto samo zato što je povoljno – kupujte zato što vam treba….

6. Ako ručate u restoranu, tražite da vam zamotaju hranu koja je preostala – to ste platili  i imate puno pravo ponijeti tu hranu doma