Arhiva za mjesec 07.2009.

Želja ili potreba?

U potrošnji naših teško zarađenih novaca moramo znati razlikovati naše želje od naših potreba.

Možemo to pokazati na praktičnom primjeru.

Imate peteročlanu obitelj i živite u dvosobnom stanu.  Trebaju vam još tri sobe i kupujete novi stan. Na tržištu nailazite na dva stana, oba imaju pet soba, ali jedan je u jako lijepom dijelu grada i skoro je dvostruko skuplji od drugog stana.

Drugi stan je puno jeftiniji jer se nalazi na lošijoj lokaciji, ali sam stan je noviji i ljepši od drugog stana. Vama treba peterosobni stan, ali vi želite onaj prvi stan a ne drugi, jeftiniji stan. Ukoliko kupite stan koji želite žrtvovat ćete svoje vrijeme i trud (odnosno novac) kako bi zadovoljili želju za životom u dobrom susjedstvu. Odluka je vaša, i odgovor nije jednoznačan. Jedino imajte na umu da uvijek morate razmisliti o  posljedicama vaših odluka prije nego što zadovoljite vaše želje.

Učite od drugih

Jedan od najboljih načina za učenje o novcu je učenje na tuđim pogreškama.
Razgovarajte sa svojim bližnjima o novcu i kakve su oni pogreške napravili
u svojem odnosu prema novcu. Promatrajte njihov odnos prema novcu i sami izvedite zaključke o dobrim i negativnim stranama odnosa prema novcu.
Koristite pogreške i uspjehe drugih kako bi lako naučili upravljati novcem
i bili uspješni u svom odnosu prema novcima. Ne morate se slijepo pridržavati tuđih savjeta, ali naučite se slušati. Naš odnos prema novcima utječe i na naš odnos prema životu, a naše ponašanje prema novcu je vrlo često slično našem odnosu prema drugim ljudima i situacijama.
Učite sami i učite na tuđim, a ne na svojim pogreškama!

Kako odoljeti?

Kad ste bili mali, ako su svi u razredu imali popularne tenisice, došli bi doma i rekli roditeljima “Morate mi kupiti te tenisice, svi ih imaju.” Odrasli ste i danas vam je smiješno kad vaše dijete tako dođe vama, mislite da je to znak nezrelosti, ali popustite i kupite ih jer ne želite da se vaše dijete izdvaja.
Nemojte biti brzi u osudi vašeg djeteta, jer ako malo razmislite, i vi se isto tako ponašate.  Vaši kolege na poslu, vaši prijatelji osobe su s kojima se uspoređujete. Ako oni kupuju nove aute, kupujete ga i vi, ako oni kupuju veće stanove, kupujete i vi, ako kod njih vidite novi LCD televizor, i vi ga želite….
I u stvari, isto kao što ne želite da se vaše dijete izdvaja, tako i vi ne želite biti drukčiji od drugih i ponekad ulazite u velike kredite kako bi držali korak s drugima.
Odoljeti pritisku okoline je jedno od najvećih iskušenja. Morate znati da ćete do kraja života biti s tim suočeni i jedini način da se oduprete iskušenju je da razvijete vjeru u svoj stil života i odluke koje ste donijeli u svom životu. Ukoliko nemate samopouzdanja, cijeli život ćete pratiti druge i možda ćete se i zadužiti preko svake mjere, i izgubiti samopoštovanje i samopouzdanje.
Budite svoji i nemojte misliti da će vas vaši prijatelji gledati drugačije ili manje voljeti ukoliko nemate novi telefon ili auto. Ako im je samo to bitno, onda ni nisu pravi prijatelji.

Novac je vrijeme

Od malena slušamo da je novac vrijeme. Ukoliko ne znate upravljati svojim vremenom, nećete biti u mogućnosti ostvariti sve ono što vas može učiniti sretnima i zadovoljnima, imati ćete manje vremena za vaš život, školovanje, Vaš posao, prijatelje i za vašu obitelj.
Vrijeme treba cijeniti jednako kao i novce, a isto tako ga treba i štedjeti. Svojim vremenom treba naučiti upravljati na isti način kao što upravljate svojim novcem. Definirajte ciljeve koje želite ostvariti sada, i dugoročnije ciljeve (npr.  u roku godine dana, pet godina i deset godina). Za svaki vremenski horizont definirajte po tri cilja, i nastojite uravnoteženo pokriti svoje osobne, poslovne i financijske ciljeve.
U skladu s vašim ciljevima, svakodnevno morate, u cilju ostvarenja svojih ciljeva, raspoređivati svoje vrijeme.
Na primjer, ako vam je za posao potreban francuski jezik i želite ga naučiti u roku pet godina kako bi mogli napredovati, upišite se na tečaj i svaki tjedan rezervirajte vrijeme za odlazak  na tečaj, kao i vrijeme u kojem ćete samostalno učiti i ponavljati gradivo.
Kad ste definirali svoje ciljeve obavezno s vremena na vrijeme provjerite kako napredujete u smjeru ostvarenja vaših ciljeva. Ako je potrebno, možete i redefinirati svoje ciljeve s  vremena na vrijeme.

Na primjer, možda ste u međuvremenu promijenili posao i francuski Vam
više nije potreban. Naravno, ako Vam je francuski jezik drag i volite ga, možda ćete i nadalje željeti naučiti taj jezik, ali ako Vam je sad njemački neophodan, onda promijenite svoj cilj.

Mudrim korištenjem Vašeg vremena (a vrijeme je, kao i novac, vrlo ograničen resurs) možete postati bogatiji čovjek i omogućiti si da svoje vrijeme provodite na bolji i kvalitetniji način.