Arhiva za mjesec 03.2009.

Uštedite na transportu

Jedan od neminovnih troškova je trošak transporta. To je trošak koji imamo dnevno, te su sve uštede vrlo značajne. U nastavku slijede neke od ideja za uštedu:
1. Počnite voziti bicikl! Osim što je bicikl ekološki prihvatljiv, uz to je i najjeftinije prijevozno sredstvo. Naravno, budite oprezni u prometu, pridržavajte se prometnih pravila, obavezno koristite kacigu i zaštitnu odjeću. Ono što je najbolje, vožnjom bicikla uz uštedu novaca popravit ćete i svoju kondiciju.
2. Najvjerojatnije vam je dovoljan samo jedan auto u obitelji. Ako je ikako moguće, organizirajte se tako da u obitelji imate samo jedan auto. Uz malo dogovora i organizacije skoro uvijek je moguće doći do rješenja. Naravno, prednost jednog auta u obitelji je i ta što ćete više vremena provoditi zajedno kao obitelj.
3. Koristite javni prijevoz ukoliko je to ikako moguće. Vožnja autobusom ili tramvajem može biti i zabavna, promatrajte ljude oko sebe, a ako volite čitati, spojite ugodno s korisnim i ponesite omiljenu knjigu.

Jaja

JajaAko vam je ponestalo ideja za štednju, u nastavku slijede dva primjera kako iskoristiti jaja!

Da li ste znali:

– da ljuske od jaja možete koristiti za čišćenje unutrašnjosti boca i staklenki? Zdrobljenu ljusku od jaja stavite u bocu ili staklenku sa hladnom vodom (napunite je do trećine). Zatvorite bocu i energično je protresite. Ispraznite sadržaj i ostavite je da se posuši. Boce će biti sjajne, a bez muke!
– da je voda u kojoj ste kuhali jaja prepuna minerala? Naravno, nije prikladna za ljudsku prehranu, ali ohladite tu vodu i s njom zalijte biljke. Vaše biljke će biti oduševljene i bolje će uspijevati!

Početak

Mladi ste, počeli ste živjeti sami i imate velike planove. Ukoliko se vaši planovi većinom sastoje od želja koje si mislite ispuniti, razmislite još jednom. Naime, u redu je željeti novi auto, bolji stan, više odjeće i obuće, novu kuhinju, ali planovi moraju biti usmjereni i prema štednji, kako dugoročnoj tako i kratkoročnoj, a kako bi ostvarili svoju financijsku stabilnost. Kako to napraviti?
– svaki mjesec izdvojite dio svojih primanja u kratkoročnu štednju za potrošnju u bliskoj budućnosti (za novu mašinu za rublje, novu kuhinju, itd…). Napravite plan i držite se tog plana.
– mjesečno izdvajajte dio svojih primanja u dugoročnu štednju/investicije. Koliko? Barem 10 posto, ali i više ako je ikako moguće
– ne rasipajte svoja buduća primanja kako bi zadovoljili svoje trenutne želje
– razmišljajte o novcima, planirajte, revidirajte svoje planove i uvijek razmišljajte dugoročno
Novac koji potrošite danas je izgubljeni novac, a novac koji uštedite danas čekat će vas u budućnosti, u trenutku kad će vam zatrebati. Kako narod kaže: Bijeli novci za crne dane!

Zašto sam to kupila?

Sigurno ste nekad bili u situaciji da ste kupili komad odjeće, došli doma i pogledali to malo bolje, zaključili da vam se to u stvari i ne sviđa, nosili jednom-dvaput, i nikad više. Novac koji ste potrošili na kupnju takvih stvari je uistinu bačeni novac. Naravno, to se ne odnosi samo na odjeću nego i na druge stvari. Okrenite se oko sebe i pogledajte koliko imate stvari u vašem stanu koje su zapravo suvišne i ne trebaju vam. Onda razmislite koliko hrane ste prisiljeni baciti jer joj je istekao rok trajanja. Sve je to novac koji ste mogli uštedjeti, a to ne bi ni osjetili, jer te stvari niste nikad ni koristili te za vas nemaju upotrebne vrijednosti. Umijeće štedljivog življenja je u tome da prepoznate takve stvari prije nego što za njih date svoj teško zarađeni novac. Važno je uvijek prije kupnje razmisliti i procijeniti da li nam nešto što ćemo kupiti uistinu treba. Kako bi u tome bili uspješni potrebno je kritički procijeniti stvari koje ste do sad kupovali. Kako? Možete koristiti mali trik za to. Mjesečno zarađujete 5.000 kuna, za 180 sati rada, što znači da po satu zarađujete 27,8 kuna. Kupili ste cipele koje koštaju 400 kuna, obuli ste ih u dva navrata i imali na nogama po 4 sata, ukupno 8 sati, dobili žuljeve i više ih ne namjeravate nositi. Znači da vas je jedan sat nošenja tih cipela koštao 50 kuna, a po satu zarađujete 27,8 kuna. Znači da ste preko 14 sati morali raditi kako bi kupili cipele koje ste nosili samo 8 sati. Drugi put kad ugledate cipele koje vam se sviđaju, razmislite o tome da li vam one uistinu trebaju i uštedite!

Filozofija štednje

Kad promatrate svoje kućne financije, postoje samo dva načina za promjenu vaše financijske situacije. Jedan je povećanje prihoda, a drugi smanjenje troškova. Mogućnosti za povećanje prihoda su ili kroz pronalaženje novog posla na kojem ćete više zarađivati, povećanje plaće na sadašnjem poslu ili pronalaženje dodatnog posla koji ćete raditi uz stalni posao. Za smanjenje troškova s druge strane postoji bezbroj mogućnosti, koje sve ovise o vašoj kreativnosti i/ili snalažljivosti. Sve mogućnosti koje postoje za povećanje prihoda u sebi nose znatne rizike: novi posao može ispasti lošiji od starog posla, sigurnost naplate dodatnog rada… Međutim, ako uistinu želite uzeti stvari u svoje ruke, smanjenje troškova je pravi izbor. Smanjenje troškova možemo gledati i kao povećanje prihoda, odnosno omogućuje vam da npr. umjesto honorarnog posla provodite vrijeme sa svojom obitelji. I zato je pravi izbor životne filozofije izbor filozofije štednje i očuvanja vrijednosti koju stvarate svojim radom. Štednju treba promatrati kao prioritet, i to pogotovo kad se ima novaca. Kad nemate novaca, onda ste ionako prisiljeni štedjeti. Ukoliko vam u kriznim vremenima štednja počinje biti interesantna, iskoristite to kao priliku za osobni razvoj i prihvatite štednju kao svoj način života. Iznenadit ćete se koliku promjenu ćete vidjeti u svom životu.

Štedljivi vlasnik psa

Čovjek i pasAko imate psa, sigurno znate sve o visokim troškovima povezanim uz pse. Neki od načina kako smanjiti te troškove su sljedeći:
1. Nemojte koristiti konzerviranu i skupu hranu za pse – suha hrana je hranjiva, a jeftinija. Obavezno kupujte hranu na kojoj su bjelančevine životinjskog porijekla navedene kao jedan od prva dva sastojka. Nemojte misliti da je najskuplja hrana ujedno i najbolja. Kvalitetne hrane ima u svim cjenovnim razredima. Ukoliko je vaš pas zdrav i aktivan, a dlaka mu je sjajna znate da ga hranite sa odgovarajućom hranom.
2. Redovito posjećujte veterinara i nemojte čekati da se razviju ozbiljni zdravstveni problemi, nego upozorite veterinara na sve promjene. Informirajte se o tome što je normalno, a što nije, kako bi znali prepoznati pojedine bolesti kod psa. Kod starijih pasa (kod manjih pasmina nakon osme godine, kod većih pasmina i ranije – najbolje je da se posavjetujete s veterinarom) poželjno je svakih šest mjeseci napraviti kontrolu općeg zdravstvenog stanja – poput sistematskog pregleda.
3. Kako bi spriječili zdravstvene probleme potrebno je voditi i dodatnu njegu o zdravlju vašeg psa – čistiti uši kako bi se spriječile upale, prati zube, štititi ga protiv buha i krpelji, prati ga, češljati, voditi brigu o zdravlju očiju, rezati noktiće i čistiti analne žlijezde (ako ne znate sami, zamolite veterinara), cijepiti ga protiv bjesnoće i zaraznih bolesti, brisati mu šapice (pogotovo zimi kad ima puno soli na cesti) – za to možete koristiti maslinovo ulje… Redovna njega i briga produžit će životni vijek vašeg psa i kvalitetu njegovog života. Ako želite da vaš pas bude dobro odgojen i ugodan član obitelji i ako za to imate mogućnosti, odvedite ga što ranije možete, a svakako u prvih godinu dana života, na trening poslušnosti.
4. Psi vole igračkice i male poslastice. Uz malo kreativnosti i snalažljivosti sami možete napraviti igračku za svog psa (uzmite stare čarape i od njih napravite omiljenu lopticu, ili mu dajte staru bocu od vode – bez čepa!) i ispeći mu slasne poslastice u kojima će uživati (brojne recepte potražite na internetu)
5. Jednom kad imate psa, nikad nemojte razmišljati o tome da ga napustite kako bi smanjili vaše troškove. Stvar je vaše odluke da li ćete uzeti psa, ali jednom kad ste mu pružili dom, morate se brinuti o njemu i pružiti mu sve što treba. A ne treba mu puno, i ono što najviše treba i bez čega ne može je vaša ljubav i pažnja! Kao i u svemu vezanom uz upravljanje našim kućnim financijama, i odluka o nabavci psa treba biti planirana i odgovorna. Pas nije igračka, nego živo biće koje traži našu pažnju i ljubav, ali ima i svoje potrebe.

Štedljivo čišćenje

cleaning-toolsDa li ste ikad probali:
1. Eterična ulja koristiti kao sredstva za čišćenje? Vrlo su ekonomična jer ih treba koristiti samo malo. Nekoliko kapi ulja na vlažnoj krpici služi i za dezinfekciju površina.
2. Umjesto korištenja skupih sredstava za čišćenje staviti malo sode bikarbone na vlažnu krpicu?
3. Koristiti alkoholni ocat za čišćenje wc-a i kade, ili stakla? Uzmite staru bocu sa sprejem, 50% octa, 50% vode i problem je riješen.
4. Za odjeću koja nije jako prljava upotrijebiti samo pola preporučene količine praška za rublje? Za bijelo rublje dodajte i malu žličicu sode bikarbone za izbjeljivanje.

Štedljiva mama

Kolica za bebuSaznali ste da ste trudni, i iako ste uzbuđeni i sretni, muče vas i novčane brige.
Kako uštedjeti novac tijekom trudnoće i nakon poroda a kako bi se lakše preživjelo sa smanjenim prihodima?
1. Trudnička odjeća
Možda vam se jako dopadaju šarene haljinice u specijaliziranim buticima, ali realno zašto bi potrošili cijelo bogatstvo na odjeću koju ćete nositi samo par mjeseci. Raspitajte se kod svojih prijateljica imaju li one stare odjeće koje su nosile u trudnoći koju bi vam mogle posuditi. Ako ne uspijete na taj način pronaći odjeću, pitajte žene koje su punije od vas imaju li neke komade odjeće koju bi mogli posuditi na par mjeseci. Uvijek možete posjetiti i dućane sa rabljenom robom. Uz trudnički sjaj na licu svaka odjeća će na vama izgledati čarobno!
2. Organizirajte tulum povodom dolaska bebe na svijet
Prije poroda pozovite svoje prijateljice i rodbinu na tulum povodom bebinog dolaska na svijet i dajte im priliku da vam prije poroda poklone stvari koje ćete trebati kad se beba rodi. Uz dobru zabavu dobit ćete i pregršt korisnih poklona, a sigurno i savjeta.
3. Sami tražite savjet od svojih prijateljica
Pitajte svoje prijateljice za savjete i iznenadit ćete se kako su druge mame snalažljive.
4. Posuđujte sve što možete
Lijepo je imati sve novo za bebu, ali puno toga se može i posuditi od drugih mama. Većinu odjeće dijete će nositi samo par puta i prerasti, tako da za većinu stvari nema potrebe kupovati novo. Povežite se s drugim mama i uspostavite sustav posudbe svega potrebnog za vaše bebe.

Štedljivo hlađenje

VentilatorKao što su zimi troškovi grijanja najznačajniji troškovi u strukturi naših režija, u zadnje vrijeme puno ljudi uvelo je klima uređaje, koji su uveli i pojam troškova hlađenja u kućne budžete. Slijede savjeti za štedljivo hlađenje:
1. Nemojte se hladiti na prenisku temperaturu, povećajte malo temperaturu i to nećete ni osjetiti, ali vidjet ćete veliku razliku na računu za struju
2. Kad idete na posao nemojte isključiti klimu, ostavite je da temperira prostor, a kad dođete doma spustite temperaturu
3. Ako je moguće, nastojite kuhati samo kad sunce zađe, odnosno kad padne temperatura
4. Ako je moguće, kompjuter isto koristite samo nakon zalaska sunca
5. Zatvorite vrata na sobama koje ne koristite

Štedljivo grijanje

PećTroškovi grijanja su izuzetno veliki dio režija za većinu kućanstava. U nastavku slijede neki od savjeta za uštedu na grijanju:
1. Proučite gdje hladnoća ulazi u vaš dom. Provjerite prozore, vrata, ali i napu u kuhinji, sva ona mjesta gdje se osjeća strujanje zraka. Postoje i priručna sredstva za oblaganje prozora i vrata, ali ako imate jako stare prozore i vrata razmislite o investiciji u nova vrata i prozore. Uštede mogu biti značajne.
2. Smanjite korištenje ventilacije u kupaoni tijekom zime.
3. Ukoliko imate veliku kuću u kojoj ne koristite sve prostorije, nemojte grijati one dijelove kuće u kojima ne boravite stalno.
4. Temperatura treba biti ugodna, nemojte grijati prostorije na previsoku temperaturu. Radije obucite malo topliju odjeću.
5. Redovito servisirajte uređaje za grijanje, pogotovo ako imate plinsku instalaciju.
6. Ako je moguće, koristite vremenski programirani termostat kako bi imali mogućnost automatskog programiranja termina u kojima će temperatura u vašem domu biti viša ili niža.