Arhiva za mjesec 01.2009.

Štedljivost vs škrtost

Kada je riječ o štednji novaca, neminovno se nameće pitanje – gdje je granica između štedljivosti i škrtosti? Štedljivost je pozitivna osobina i osobe koje su štedljive znaju s novcima i iz novaca znaju izvući najviše što mogu, odnosno znaju ih potrošiti na  pametan način a ne odreći se ničega.

Škrtost s druge strane često može zagorčati život ljudima koji su škrti i svima oko njih (sjetite se Molierovog Škrca i brojnih drugih likova iz književnosti!).

Kako razabrati što je štedljivost a što je škrtost?

Štedljivost:
Ako u restoranu imate švedski stol, najedete se tako da ste siti i zadovoljni.
Izađete s prijateljima u restoran i nakon večere platite za svoju večeru, uključujući i napojnicu.
U McDonaldsu kupujete Happy Meal za svoje dijete.

Škrtost:
Ako u restoranu imate švedski stol, najedete se tako da ste siti i zadovoljni, te potom napunite džepove i torbe sa hranom koju nosite doma.
Izađete s prijateljima u restoran i nakon večere pomno pratite trenutak u kojem će se tražiti račun. Ako ikako možete, prije dolaska računa odlazite u wc i izbjegavate plaćanje svoje večere, a ako plaćanje ne uspijete izbjeći onda ostavljate samo novac za svoju večeru, bez napojnice.
U McDonaldsu kupujete jedan Happy Meal za svoje dijete, a drugi za sebe kako bi platili manje.

Pokušajte u svom životu naći primjere i uvijek pazite da budete štedljivi, ali nemojte biti škrti!

Kako uštedjeti na poklonima?

Jedno od najvažnijih pravila vezanih uz poklone je da nikad ne smijete poklanjati preskupe poklone koji će osobu koja ih prima dovesti u neugodnu situaciju, to jednostavno nije pristojno.Znači, ukoliko vam netko pokloni poklon koji je izvan vašeg cjenovnog razreda, nemojte se osjećati obveznim pokloniti jednako skupi poklon.

1. Odredite koliko želite potrošiti na poklone

Početkom godine napravite plan poklona. Kao i uvijek najvažnije je planiranje, pa tako napravite popis rođendana, godišnjica, praznika i ostalih prilika u kojima želite nekome nešto pokloniti. Napišite i popis svih osoba koje će te godine primati poklone od vas i kraj svakog imena i prigode stavite maksimalni iznos koji želite potrošiti na taj poklon. Ostavite jednu liniju koja će sadržavati malu zalihu budžeta za poklone (za eventualnu višu cijenu nekog poklona, neku prigodu koje se niste sjetili, i sl.). Naravno, taj iznos koji ste namijenili za poklone uvrstite u svoj plan prihoda i rashoda za godinu i nastojte se pridržavati plana. Nemojte zaboraviti pratiti ostvarenje budžeta, odnosno kraj svake osobe i prigode za koju ste kupili  poklon napišite što ste točno kupili i koliko ste to platili. Najgore je ponavljati poklone tako da je bolje zapisati kako ne bi zaboravili.

2. Kupujte poklone unaprijed na prigodnim sniženjima

Ako ste početkom godine isplanirali popis poklona koji će vam te godine trebati, imate mogućnost iskoristiti kupnju na rasprodajama. Pohranite poklone i kad vam zatrebaju izvadite ih iz ormara.

3. Nemojte biti opterećeni s poklonima

Ukoliko je Vaša financijska situacija takva da si jednostavno ne možete
priuštiti kupnju poklona, recite to svojim prijateljima i rodbini. Onaj tko vas uistinu voli neće vam to zamjeriti, a umjesto skupih poklona uvijek možete zajedno otići na večeru ili pripremiti večeru doma i zajedno provesti vrijeme. Uspomene se stvaraju u druženjima, a ne kupnjom poklona.

4. Poklonite nešto što nikad niste koristili

Nije baš pristojno, ali ponekad je prihvatljivo pokloniti nekome nešto što imate doma, a što nikad niste koristili i ne namjeravate.Važno je samo da budete dovoljno socijalno prisebni i da povežete krugove ljudi kako ne bi poklon koji ste primili od nekoga poklonili osobi koja je taj poklon prva poklonila. Naravno, uvijek morate računati da je možda i poklon koji ste vi primili, već bio poklon koji je netko poklonio!

Osnovna pravila za ponovno poklanjanje su sljedeća:
– poklanjajte isključivo robu u originalnoj ambalaži, nikako otvorene i korištene artikle
– nikad nemojte ponovno poklanjati unikatne ili ručno rađene stvari
– uvijek zamotajte poklon u novi papir i provjerite da npr. u knjizi ne postoji ručna posveta, ili mala čestitka koja je skrivena negdje u poklonu
– nikad nemojte osobi kojoj poklanjate dati do znanja da je to poklon koji vi niste željeli, to je izrazito nepristojno i uvredljivo
– na ovaj način poklanjajte isključivo stvari koje su prikladne za osobu koja prima taj poklon
– ukoliko je artikl kupljen u dućanu koji je propao ili je od firme koja više ne proizvodi  takve proizvode, nemojte takav poklon ponovo poklanjati jer je to vrlo uočljivo

Odvojene financije u braku

U velikom broju brakova novac je jedan od najčešćih razloga za svađu. Ukoliko želite to izbjeći jedan od najboljih načina je ukoliko muž i žena imaju odvojene račune u koje druga strana nema uvida.

Prvo je potrebno procijeniti koliki je obiteljski budžet, napraviti plan prihoda i troškova, te formirati obiteljski budžet koji možete voditi i sa trećeg, zajedničkog računa.

Međutim, i mužu i ženi treba ostati jedan dio budžeta u koji druga strana nema uvida, a najvažnija pravila za uspješno funkcioniranje ovog malog trika su:

– ne smijete pitati bračnog partnera na što je potrošio svoje novce

– ne smijete prigovarati bračnom partneru ukoliko primjetite da je svoj dio
novaca potrošio na nešto što se vama čini nepotrebno, ludo ili bezveze

– bračni partner vam može kupiti poklon za rođendan bez da vi znate
koliko je poklon koštao nakon što stigne bankovni izvod.

Savjeti za štedljivo življenje

1. Kupite maleni stan. Prostor u kojem živite treba biti lijepo uređen,
na željenoj lokaciji, ali ne mora biti veliki – puno je važniji raspored
prostorija u stanu od same kvadrature stana.
2. Kupite štedljivi auto. Kod kupnje auta provjerite koliko benzina troši,
koliko košta servis, a ukoliko imate priliku kupite dobar rabljeni auto umjesto novog auta.
3. Odreknite se svih skupih poroka. Alkohol, pušenje, klađenje – ukoliko imate neki od tih poroka potražite pomoć i novac koji ćete uštediti prestankom tih poroka usmjerite u stvari koje volite, ako ništa drugo onda poklonite nešto lijepo dragim osobama.
4. Što manje vremena provodite u dućanima. Ukoliko smanjite vrijeme koje provodite u dućanima, sigurno ćete i manje potrošiti.
5. Hodajte što više. Hodanje ima nekoliko prednosti – zdravo je, besplatno, a jedino što vam treba za hodanje je vrijeme. Ako možete doći do posla za pola sata, krenite ranije na posao i uštedite trošak putovanja, a na putu do posla razmišljajte o rasporedu za taj dan. Nećete ni osjetiti a već ćete doći na posao.
6. Potrošnju planirajte mjesec dana unaprijed. Na početku mjeseca u detalje isplanirajte potrošnju za cijeli mjesec. Ostavite određeni iznos novaca koji možete potrošiti u izvanrednim situacijama, a dio novaca ostavite kako bi se mogli nagraditi ako se zadržite u okviru planirane potrošnje.
7. Prodajte ili poklonite stvari koje ne koristite. Stvari u ormaru i u svom životu koje više ne koristite nemojte zadržavati nego ih poklonite ili prodajte ukoliko možete. Ono što je za jednog čovjeka starudija, za drugoga može biti blago.